Over yoga

Yoga is eigenlijk een ervaring………..

Door het mee te maken, voel je pas wat het met je doet.

Toch probeer ik een aantal aspecten van yoga onder woorden te brengen.

Onderhoud

Je kunt yoga zien als een soort onderhoud van je lichaam. Zo als je je huis, je dieren en je planten verzorgt en aandacht geeft, zo geef je met yoga zorgvuldige aandacht aan je lichaam. Maar dat niet alleen. Door het oefenen verfris je ook je geest: je hoofd raakt even helemaal leeg zodat je na afloop met een andere kijk naar buiten gaat.

Door onze dagelijkse bezigheden gebruiken we ons lichaam meestal eenzijdig.

De spieren in het ene deel van ons lichaam worden teveel belast terwijl andere spieren niet worden gebruikt. Via een diversiteit aan oefeningen worden alle spieren gebruikt en geraakt, zowel door ontspanning als inspanning.

Meer energie

Door je aandacht naar binnen te keren krijg je contact met je lichaam. Aandacht geven aan je lichaam geven betekent het energie geven. Zoals een kind door aandacht van de ouders gevoed wordt en zich ontwikkelt, zo kun je ook jezelf ontwikkelen. Als je de oefeningen met volledige aandacht doet, neem je waar wat je voelt tijdens en na een oefening. Stap voor stap kom je meer in contact met je lichaam. Je gaat het bewonen van je hoofd tot je tenen. En dat geeft energie.

Signalen

Spanningen, stijfheid, pijn en ziekte zijn signalen waarmee je lichaam grenzen aangeeft. In de oefeningen en door de beweging van je adem te voelen wordt je uitgenodigd om je aandacht naar binnen te richten. Op die manier maak je contact :je voelt je eigen grenzen en kun je alerter op die signalen reageren.

Balans

Geen enkele kwaliteit heeft waarde als ook niet haar tegendeel gewaardeerd wordt. Het licht krijgt meer waarde als je het donker hebt gezien. Kracht kan niet bestaan zonder zachtheid, maar zachtheid ook niet zonder kracht. Zo zoek ik in mijn lessen steeds naar balans tussen de tegendelen: actie-rust, kracht -zachtheid, inspanning -ontspanning, buiten en binnen. Je gaat je evenwichtiger voelen.

Hoe ziet een les eruit?

De lessen zijn opgebouwd uit verschillende soorten oefeningen die elkaar afwisselen.

  • zuiveringsoefeningen stimuleren het lichaam en voeren afvalstoffen af.
  • aardingsoefeningen dienen om je lichaamscentum te versterken.
  • strekoefeningen maken heel langzaam spanningen vrij die zich o.a. in schouders, rug, heupen en benen hebben vastgezet.
  • massage- en ontspanningsoefeningen zorgen dat een nieuw geheel kan ontstaan.

Als je de uitwerking van de oefeningen op je lichaam leert voelen, versterkt en verfijnt het contact met jezelf. De doorstroming wordt bevorderd en dat schept harmonie

Advertentie